Terug naar alle artikelen

“Ik dacht altijd dat een burn-out voor zwakke mensen was.”

Geschreven door

Joost Hopman

|

Co Founder

Gepubliceerd op 1 november 2023

Fotografie: Chantal Spieard

Burn-out klachten: Een griepje dacht ik...

In 2018 kwam Corinne (52) terug van haar vakantie. Waar men normaal uitgerust is na een vakantie, zat Corinne na 1 dag werken alweer ziek thuis. Een griepje dacht ze. Dat griepje bleek steeds langer te duren en heeft haar bijna een jaar thuis gehouden. In dat jaar heeft ze een aantal pogingen gedaan om opnieuw aan het werk te gaan, maar haar situatie ging steeds meer achteruit. “Als je rust neemt, komt het er juist uit”.

Corinne begon steeds meer klachten te ervaren en inmiddels werd haar wel duidelijk dat ze te maken had met een burn-out. Klachten waar Corinne vooral mee te maken had waren: Oorsuizen, hoofdpijn, duizelig, moe, spierpijn, nekpijn en slapeloosheid.

“Op een ochtend werd ik wakker en het leek wel of ik een beroerte had. Ik kon mijn bed niet meer uitkomen, dit was wel echt mijn dieptepunt. Mede door medicatie werd ik langzamerhand weer wat beter en ben ik in 2020 weer aan het werk gegaan. Dit leek even goed te gaan, maar als snel merkte ik dat heel mijn leven alleen nog maar in het teken van werken stond.”

Elke dag alleen maar bezig kunnen zijn met werk, het weekend gebruiken om bij te komen van werk en op zondag alweer opkijken tegen maandag omdat dan de nieuwe werkweek begint. In 2021 is Corinne weer uitgevallen, de ziektewet in gegaan en uiteindelijk volledig uit dienst gegaan. 


Is burn-out alleen voor zwakke mensen?

Corinne ging van een communicatieadviseur die 4 dagen per week werkte, studeerde en een familie onderhield naar plat op de bank. “Ik dacht altijd dat een burn-out voor zwakke mensen was”. Maar in haar geval bleek het tegenovergestelde. Door de sterke eigenschappen van Corinne is zij juist ten onder gegaan aan deze burn-out. Corinne omschrijft zichzelf als perfectionistisch, heel betrokken, loyaal, betrouwbaar en zegt liever geen ‘nee’. Dit kunnen hele mooie eigenschappen zijn, maar in haar geval zijn dit de grootste valkuilen geweest die hebben geleid tot een burn-out. “Uiteindelijk kwam ik erachter dat burn-out juist voor sterke mensen is, deze gaan maar door en door en gaan uiteindelijk de mist in”. “Begrijp me niet verkeerd, niet elke hard werkende ondernemer krijgt hiermee te maken. Het is natuurlijk ook een beetje de aard van het beestje. Maar dat heeft mij wel doen beseffen dat een burn-out dus zeker niet alleen voorkomt bij de ‘zwakke’ mensen.”

“Je komt er pas later achter dat sommige eigenschappen helemaal niet zo mooi zijn en juist een grote keerzijde hebben. Dat zie je altijd pas achteraf. Ik vond alles leuk, deed alles en zei overal ‘ja’ tegen. Zorg wel dat je je grens stelt, en zeg nee. Hard werken is prima maar hard rusten ook.”

“Ik zou soms hollend terug willen naar mijn vorige leven” zegt Corinne. Het leven tijdens en na een burn-out is volledig anders dan voor de burn-out. “Als ik echt dingen wil doen dan moet ik dat echt plannen. Als ik iets heb waar ik naartoe wil, plan ik de dag ervoor en de dag erna vrij, dan weet ik dat dat mij energie kost. Dus ik moet zorgen dat de energie die ik nu heb op peil hou, zodat ik niet weer instort.”


De reden van haar burn-out

Corinne geeft niemand de schuld van haar burn-out, ook haar werk niet. “Ik weet ook niet of er dingen zijn die het hadden kunnen voorkomen.” Vertelt Corinne. “Wel was het fijn geweest als ik bij het aangeven op werk dat het wat veel was ook het gevoel had gekregen dat er echt iets mee gedaan werd. Maar ik denk ook niet dat zij, net als ik zelf, het besef hebben gehad dat het er zo aan toe was met me. Had ik zelf ook niet, dus hoe kan ik dan verwachten dat een ander het wel in de gaten had.”

Corinne vindt het belangrijk om haar verhaal te delen, zodat andere mensen hiervan kunnen leren. Veel mensen schamen zich om te praten over hun burn-out wat helemaal niet nodig is. Want zij hebben er ook niet om gevraagd. Hoe meer mensen erover praten, hoe meer mensen zich bewust worden van een burn-out en hoe makkelijker het wordt voor mensen om te begrijpen wat er speelt.