Terug naar alle artikelen

De 5 gevolgen van een langdurig openstaande vacature voor jouw bedrijf

Geschreven door

Darryl Hopman

|

Co Founder

Gepubliceerd op 25 oktober 2023

In de huidige arbeidsmarkt is het lastig voor werkgevers om nieuw personeel te vinden. Vacatures blijven vaak lang openstaan en worden niet ingevuld. Dit is een veel voorkomend probleem bij organisaties, en voor veel organisaties een probleem dat moet worden opgelost. In deze blog nemen we je mee in de inzichten en mogelijke oplossingen.


De 5 grootste gevolgen van een openstaande vacature

In het derde kwartaal van 2023 stonden er tegenover elke 100 openstaande vacatures 122 werklozen. De zoektocht naar nieuwe medewerkers neemt ook de nodige gevolgen met zich mee, namelijk:

  1. Een vertraging van groei - De groeiplannen kunnen niet worden nageleefd wanneer er niet de juiste capaciteit en expertise aanwezig is.

  2. Verhoogde werkdruk voor huidig personeel - Het huidige personeel moet de openstaande taken op zich nemen in de tijd dat de vacature niet wordt ingevuld.

  3. Hogere werving- en trainingskosten - De organisatie zal er alles aan doen om nieuw personeel te werven. Dit brengt de nodige kosten met zich mee. Denk aan: advertenties, recruiters en trainingen.

  4. Snellere doorloop van personeel - Wanneer de werkdruk toeneemt, is de kans aanwezig dat het werkgeluk afneemt. Dit kan ervoor zorgen dat huidig personeel sneller op zoek zal gaan naar een nieuwe uitdaging.

  5. Verlies van zakelijke kansen - Wanneer er niet genoeg capaciteit aanwezig is kunnen nieuwe projecten en kansen op de plank blijven liggen, omdat er bestaande projecten blijven lopen.


3 oplossingen die kunnen helpen bij een openstaande vacature

  1. Investeren in Talentontwikkeling en Interne Mobiliteit: Organisaties kunnen de focus verleggen naar het ontwikkelen van talent binnen de organisatie en het stimuleren van interne mobiliteit. Door middel van trainingen, mentorprogramma's en loopbaanontwikkelingsmogelijkheden kunnen werknemers worden gestimuleerd om binnen het bedrijf door te groeien. Dit kan niet alleen helpen bij het opvullen van openstaande posities, maar ook bij het behouden van waardevol personeel.

  2. Flexibele Werkregelingen en Aantrekkelijke Arbeidsvoorwaarden: Het aanbieden van flexibele werkregelingen, zoals telewerken of flexibele werktijden, kan helpen om een breder scala aan kandidaten aan te trekken. Daarnaast kunnen het herzien en verbeteren van arbeidsvoorwaarden, zoals hogere salarissen, extra voordelen of een betere werk-privébalans, de organisatie aantrekkelijker maken voor potentiële werknemers, waardoor het werven gemakkelijker wordt.

  3. Samenwerking met Onderwijsinstellingen en Uitzendbureaus: Organisaties kunnen strategische samenwerkingsverbanden aangaan met onderwijsinstellingen en uitzendbureaus om de instroom van gekwalificeerd personeel te vergroten. Door bijvoorbeeld stages aan te bieden, gastcolleges te geven of actief deel te nemen aan carrièrebeurzen, kunnen bedrijven zichzelf promoten als aantrekkelijke werkgevers en direct in contact komen met potentiële kandidaten. Daarnaast kunnen uitzendbureaus helpen bij het snel invullen van vacatures door het leveren van interim-krachten of tijdelijke arbeidskrachten tijdens piekperiodes.


Lees deze blog om meer te weten te komen over hoe AI je kan helpen bij de voorbereidingen voor de toekomst.