Terug naar alle artikelen

Het nieuwe solliciteren: CV's vanaf nu verledentijd

Geschreven door

Darryl Hopman

|

Co Founder

Gepubliceerd op 8 november 2023

Tegenwoordig is het onder werkgevers niet een onbekend probleem dat vacatures lastiger in te vullen zijn. Het vinden van nieuw personeel is nog niet zo makkelijk als dat mensen denken. Benieuwd naar deze problematiek? Lees dan deze blog over de krappe arbeidsmarkt.


Je kunt jezelf dan natuurlijk 2 vragen stellen; ‘Hoe komt dit?’ en ‘Hoe lossen we dit op?.’ Volgens organisatie- en arbeidspsycholoog Lennard Toma is 1 van de oorzaken dat de drempel voor mensen vaak te hoog is om zich aan te melden op een vacature. Dit kan komen doordat ze veel verschillende informatie moeten invullen. Lennard is een voorstander van het afschaffen van CV’s, hierdoor kijk je niet alleen maar naar het verleden van de sollicitant maar ook naar de toekomst.


4 bedrijven die CV's volledig afgeschaft hebben

Er zijn al genoeg bedrijven die de CV's volledig hebben afgeschaft en de sollicitatieprocedures op een andere manier vormgeven. Hieronder een aantal voorbeelden van deze bedrijven die laten zien dat het ook anders kan!


1. Team Animation

De oplossing van TeamAnimation is om de drempel voor sollicitanten zo laag mogelijk te maken. Zo kunnen mensen die animatiewerk willen doen, solliciteren met een korte video via bijvoorbeeld Snapchat of een ander social mediakanaal. Deze manier van solliciteren pas perfect bij TeamAnimation, Niet alleen omdat het bedrijf werknemers zoekt in de leeftijdscategorie 18 tot en met 22 jaar en deze daar te vinden zijn, maar ook omdat je jezelf moet durven presenteren in de functie. Als je dat niet in een videootje op Snapchat durft, duf je dat ook niet voor een publiek op de camping, legt Otten uit.


2. Evanthia

Bij Evanthia mag niemand meer CV's sturen bij een sollicitatie. Bij de sollicitaties worden vooraf 6 vragen gesteld en op basis daarvan zal de sollicitatie verlopen. Door deze manier van solliciteren kregen zij opeens 20 sollicitaties binnen op een vacature in plaats van 2. Natuurlijk zaten er ook wel sollicitaties bij die niet helemaal in het plaatje pasten, maar een groot deel deed dat wel! Hierdoor merkten zij dat de gesprekken meer gefocusseerd waren op wat de sollicitant nog wil leren, wat hun doelen zijn en wat voor plannen ze hebben. Dit zorgde ook voor tevredenere werknemers!


3. Jumbo Monique

Jumbo Monique maakt bij de sollicitaties gebruik van open hiring, Hierbij schrijf je je als kandidaat in voor een baan en mag je meteen aan het werk als er een plek vrij is. Zonder enige vragen of procedures. Op dit moment maken er 64 werkgevers gebruik van dit concept

Voor kandidaten is dit perfect omdat ze altijd de mogelijkheid krijgen om zich te bewijzen. 


4. Manpower Group

bij Manpower Group staat het CV niet meer centraal bij het sollicitatieproces. Ze willen zelfs helemaal van de CV's af. Sollicitanten worden beoordeeld op hun persoonlijkheid en hun 'future skills’ en niet op wat ze in het verleden hebben gedaan. Met de juiste training en begeleiding kan iedereen bij manpower group een baan uitvoeren in hun ogen.

De personen worden beoordeeld aan de hand van een aantal assessment met verschillende levels en soorten vragen. 


Genoeg voorbeelden van manieren om de CV's te ontwijken. Volgens Lennard Toman kunnen deze manieren bijdragen aan tevredenere werknemers, waardevollere kandidaten en meer aanmeldingen op vacatures. 


Deze bedrijven weten allemaal te bewijzen dat een CV niet meer altijd nodig is en dat je op hele andere manieren vaak makkelijker mensen binnen kunt halen. Daarnaast merken deze bedrijven vaak dat medewerkers op deze manier veel gemotiveerder zijn en het werkgeluk binnen het team toeneemt.


Wil je meer weten over het nieuwe tijdperk? Lees dan deze blog om nog meer te weten over het CV-loze tijdperk.